Borzan: Građani imaju pravo da znaju sve o hrani koju kupuju i jedu

Građani treba da znaju šta jedu

EU strategija „Od polja do stola“, za koju je hrvatska zastupnica Biljana Borzan parlamentarna izvestiteljka evrosocijalista, predviđa velike izmene načina označavanja hrane, kojima se, između ostalog, želi postići javno zdravstveni i ekološki ciljevi strategije.

Upravo to je bila tema rasprave odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača, jednog od nekoliko odbora Parlamenta koji, iako nisu nadležni za strategiju, na nju daju mišljenje.

– Strategija predviđa izmene u sastavu označavanja porekla hrane, u kojem postoje rupe za koje smatram da dopuštaju dvostruke marketinške prakse. Na tržištu nalazimo proizvode čija pakovanja „vrište“ domaće, hrvatsko, slavonsko itd., a u njima su glavni sastojci uvozni. Jedini način da potrošač to shvati je da pročita deklaraciju na kojoj je propisana veličina slova 3 milimetra. Mislim da je to diskriminacija na štetu građana, – rekla je Borzan.

Borzan je dodala kako su proizvođači slobodni da koriste uvozne sirovine radi npr. cene ili dostupnosti, ali to nije opradanje da se potrošač pogrešno informiše da je proizvod domaći. Takve prakse su česte kada se radi o maslinama, začinima, suhomesnatim proizvodima i konzerviranoj ribi.

Navođenje zemlje porekla je trenutno obavezno za proizvode poput svežeg i smrznutog mesa, ribe i jaja. Strategija razmatra proširenje obveze označavanja zemlje porekla za prehrambene proizvode za koje je sada dovoljna oznaka „proizvedeno u EU“.

– Smatram da bi se za mleko i mlečne proizvode, kao i meso u mesnim prerađevinama treba da se navodi tačna zemlja porekla. Isto se odnosi i na med, koji se trenutno može označavati kao „mešavina EU i ne-EU“ sirovine, bez označavanja količine i zemlje porekla, što otvara prostor za lov u mutnom. Poreklo hrane je jedna od glavnih odrednica koje utiču na izbor potrošača, stoga podržavam maksimalnu transparentnost , – smatra hrvatska evrozastupnica.

Kao jednu od mera u borbi protiv epidemije debljine i gojaznosti EU će 2022. predložiti obvezne oznake nutritivne vrednosti hrane na pakovanju. Na zajedničkom tržištu EU se trenutno koristi nekoliko sistema za označavanje, poput „Živeti zdravo“ u Hrvatskoj, simbola ključa u skandinavskim zemljama te sustava Nutri-score u Zapadnoj Europi. Njihova upotreba je trenutno dobrovoljna i nije regulisana na nivou EU.

– Već neko vreme se borim za uvođenje jedinstvene i obavezne oznake na prednjoj strani pakovanja jer nas nezdrava hrana i gojaznost sve više koštaju kao društvo. Cilj je da oznaka bude jasna i razumljiva, da potrošaču jednostavno „prevede“ deklaraciju o sastojcima i pomogne da razazna koji proizvodi na polici u prodavnici imaju bolju nutritivnu vrednost, – izjavila je Borzan dodavši kako će se, kao izvestiteljka evrosocijalista  na nivou Parlamenta, potruditi da mišljenje odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača bude maksimalno uzeto u obzir od strane nadležnih odbora.

Više:

Izvor: Office of S&D Vice-President Mrs. Biljana Borzan MEP
Foto: Pexels

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights