Borzan: Baterije u uređajima treba da zamenimo sami kao i ranije

Brogan - Treba da imamo mogućnost da sami menjamo baterije u uređajima

Ove nedelje Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta raspravljao o uvođenju novih pravila za baterije. Raspravljani su i predlozi hrvatske evroparlamentarke Biljane Borzan.

„Ne tako davno svi smo mogli da zamenimo bateriju na mobilnom telefonu ili laptopu: jednostavno otvorite uređaj, izvadite bateriju i ubacite drugu. U slučaju da se baterija pokvari, lako kupite drugu i uređaj normalno radi bez nošenja uređaja u servis. Sada to uglavnom nije moguće. Studije su pokazale kako se mobilni telefoni sada sastavljaju lepkom, tako da ukoliko želite da izvadite bateriju, velika je šansa da ćete ošteti uređaj“, objašnjava Borzan.

Ona je zato s kolegama evrosocijalistima dala predlog da se baterije mogu lako da se zamene; upustva kako se menjaju moraju biti dostupna kako serviserima tako i građanima, kao i da rezervne baterije moraju biti na tržištu sve vreme tokom očekivanog trajanja uređaja.

„Veliki broj građana mi se žali kako kada skinu novi operativni sistem, na mobilnom dođe do bržeg trošenja baterije. U predlogu tražimo da se zabrane takvi namerni kvarovi kojima je cilj da se građani primoraju da kupuju novije modele“, tvrdi Borzan.

Prema Eurobarametru 64 posto građana smatra da treba promeniti način na koji proizvodimo i trošimo, a čak 80 posto građana smatra da upravo velike multinacionalne kompanije i industrija mogu napraviti najviše kako bi se zaštitila životna sredina. 

Brisel, 14. novembar 2021.

Foto, Izvor: Office of S&D Vice-President Mrs. Biljana Borzan MEP

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights