Biljan Borzan: Udar na džep građana

Biljana Borzan BB ured

Borzan: uređaji se kvare odmah po isteku garancije

Potpredsednica evropskih socijalista Biljana Borzan održala je danas konferenciju za medije u Kući Evrope na kojoj je predstavila novi projekt kojim će se baviti u ovom mandatu: produženje trajanja uređaja, pre svega kućnih aparata i elektronike na koje odlazi veliki deo budžeta svakog domaćinstva.

„Nakon što smo uspešno završili projekt kvaliteta proizvoda, odlučila sam da krenem u borbu za rešavanje drugog problema na koji mi se naši građani jako žale, a to je kratak rok upotrebe uređaja. Puno ljudi mi se javlja da su na primer televizori u vreme njihovih roditelja trajali desetinama godina, a sada se kvare odmah nakon isteka garancije. Budući da investicije u kućne aparate, laptopove, mobilne telefone predstavljaju veliki udar na kućne budžete građana, želim da osiguram da naši građani za svoj novac dobiju najbolje“, kazala je Biljana Borzan koja je Izvestitelj socijalista za ovo pitanje.

Objasnila je da se na nivou EU u okviru Horizonta 2020 trenutno sprovodi projekat testiranja trajnosti uređaja koji je pokazao da se građani najviše žale na rok upotrebe mobilnih telefona, mašina za pranje veša, televizora i usisavača, stoga se upravo ti proizvode stavljaju pod pojačan nadzor.

„Prvi rezultati su pokazali i da se prvo kvarenje proizvoda obično dešava odmah nakon isteka garancije. Dakle, većina uređaja se kvari u drugoj ili trećoj godini korišćenja, a garancija u EU su većinom dve godine. Druga istraživanja su pokazala da su mašne za pranje veša programirane na 2000 do 2500 pranja, televizori 20.000 sati, sve s ciljem da se potrošači primoraju da kupe nove modele!, objašnjava Borzan.

Borzan je pozvala Vladu da se povede primerom Francuske i zabrani programirano kvarenje. Francuska je naime usvojila zakon kojim je zabranila programirano kvarenje, uvela oznake „popravljivosti“ na uređaje te merače korišćenja, kako bi potrošač u svakom trenutku znao šta da očekuje.

„Poznavajući agilnost našeg ministarstva, mislim da je verojatnije da ćemo se na evropskom nivou pre izboriti za kvalitetniju robu. Komisija bi uskoro trebala da predstavi Akcijski plan kojim će najaviti nove mere, a to bi pre svega mogli biti zakoni koji će osigurati trajnost štampačima i mobilnim telefonima, kao i horizontalne mere za bolju informiranost potrošača i na tome planiram da radim kako bi bili sigurni da će konačni rezultat biti u interesu građana, a ne industrije“, rekla je Borzan.

Izvor: Kancelarija Biljane Borzan, Evropski parlament
Foto: Biljana Borzan photo by BB ured

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights