Alta Pay preko sajta javnog preduzeća EPS zarađuje proviziju od 29 dinara od svakog građanina Republike Srbije pri plaćanju računa

EPS preko kompanije Alta Pay naplaćuje proviziju od građana Republike Srbije za svako plaćanje računa

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije je uvelo portal za prikaz, preuzimanje i plaćanje računa za struju. Portal ne bi bio sporan, da građanima za plaćanje računa ne naplaćuju proviziju od 29. dinara preko kompanije Alta Pay. Posebno jer za Dina karticu obrada transakcije iznosi svega par dinara.

Izvor: Portal EPS

Takođe je sporan momenat u kome druge kompanije, kao na primer mobilni i kablovski operatori ne naplaćuju građanima provizije za kartično plaćanje. Postavlja se pitanje zašto bi se isto i naplaćivalo kada kompanije u trošak pružanja usluge naplaćuju i ovakve troškove i ne iskazuju ih pojedinačno?

Najveći problem u navedenoj situaciji jeste da javno preduzeće pruža mogućnost privatnoj kompaniji Alta Pay da od građana Republike Srbije naplaćuje proviziju za obradu plaćanja i time stiče veliku dobit, što je sukob interesa. Javno preduzeće EPS pruža uslugu od javnog značaja čime je ovakva naplata provizije upitna i čime se stvara dobit pravnom licu koje posluje van javnog sektora.

EPS je pozvao građane da pređu na elektronski račun, čime bi im računi bili umanjeni za 50 dinara, ali zato ukoliko budu plaćali iste preko njihovog portala onda će platiti proviziju od 29 dinara, čime se opet povećava profit i čista zarada kompaniji Alta Pay.

Smatramo da je navedena odluka kompanije EPS na štetu građana Republike Srbije, a posebno jer i Ministarstvo energetike koje ima članove u Upravnom odboru EPS-a nije odreagovalo. Ni EPS ni Ministarstvo trgovine nisu hteli da odgovore na naša pitanja. Prosledićemo upit Zaštitniku građana jer usluge EPS-a najviše koriste penzioneri koji imaju mizerne penzije, tako da im svaki dinar znači. Ukidanje papirnih računa ne treba da vodi ka tome da bi se korisnici usmeravali na portal EPS-a i povećanje profita privatne kompanije Alta Pay.

Pozivamo potrošače da bojkotuju plaćanje preko navedenog portala jer kompanija EPS ne radi u javnom interesu građana Republike Srbije!

Foto: Pexels, Portal EPS
Portal Potrošač

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights