Addiko banka naplaćuje vođenje kreditne partije!

Addiko banka krsi zakon

Addiko banka u elektronskim medijima reklamira gotovinski kredit uz mogućnost refinansiranja.

Sporne su tri stavke u navedenoj ponudi:
1. Banka naplaćuje administriranje kreditne partije, iako korisnicima naplaćuje kamatu za odobreni kredit.
2. Za korisnike kredita koji nisu klijenti banke naplaćuje se taksa za vođenje tekućeg računa?!
3. Sporna je i sledeća tvrdnja: „Banka zadržava pravo da proizvod odobri pod drugačijim uslovima u zavisnosti od detaljne procene podnetog zahteva

Postavlja se pitanje zašto bi banka klijentu koji nema otvoren račun za prijem penzije/zarade naplaćivala trošak održavanja tekućeg računa, ukoliko taj isti korisnik nema prijem sredstava? Da li to znači da je banka iznudila trošak i ucenila korisnika da plaća uslugu koju ne koristi, da bi mogao da podigne kredit u banci?

Sporno je i mesečno održavanje kreditne partije. Šta znači održavanje na mesečnom nivou? Da li banka briše prašinu na kreditnoj partiji, da li tu partiju čuva u strogo čuvanom tajnom postrojenju ili šalje nekog službenika da proverava da li su svi papiri na svom mestu? Banka korisniku naplaćuje kamatu za odobren kredit i to je jedina zakonom utvrđena cena koštanja kredita.

Sporna je i izjava da banka zadržava pravo da odobri kredit pod drugim uslovima u zavisnosti od detaljne procene podnetog zahteva. Da li to znači da će bolje platežni klijenti dobiti manju kamatu ili bolje uslove i time doći do diskriminacije klijenata slabije platežne moći? Da li se može dogoditi da banka dodatno ucenjuje potencijalne klijente traženjem dodatne dokumentacije ili možda većom kamatom.

Za same korisnike ovaj kredit nije isplativ jer banka naplaćuje imaginarne i nepotrebne troškove. Stoga ne preporučujemo potrošačima da apliciraju za navedeni kredit u Addiko banci jer ponuda nije u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima s obzirom da je potrošač u podređenom položaju i jer je uslovljen troškovima koji mu nisu potrebni.

Portal Potrošač
Izvor: Addiko banka
Foto: Addiko banka, Pexels

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights